Czapáry Veronika blogja / Veronika Czapary's blog

“MEGSZÁMOLT BABÁK”: szépirodalmi mű a családon belüli abúzusról

Posted in Uncategorized by czaparyveronika on november 5, 2017

A “Megszámolt babák” a lelki, fizikai bántalmazásról és a családon belüli abúzúsról  szól egy kislány szemszögéből költői nyelven. A KÖNYVET INNEN TUDOD LETÖLTENI, KATTINTS IDE  Nyomtatott formában kapható a nagyobb könyvesboltokban. 

MEGSZÁMOLT BABÁK, Scolar Kiadó, 2013, 256 oldal

 A babák a rémület és a kiszolgáltatottság ellen kínálnak menedéket egy kislánynak, akit a családi erőszak és a szülői aberráció az önpusztítás felé sodor. A Megszámolt babák tabutörő mű és a balladák konok ritmusában megírt költői próza, a nagy feltűnést keltett korábbi Czapáry-kötet, az Anya kacag után a szerző második darabja. A Megszámolt babák sokkoló olvasmány, az írónő a magyar irodalomban elsőként tör meg egy tabut. Műve azonban nem pusztán látlelet: a balladák konok ritmusában megírt költői próza, és az élethez való jog tőlélő éneke.

“A többi babáért is nagyon aggódom, de mostanában Friciért aggódom a legjobban, mert benne tették a legnagyobb kárt. Úgy érzem, elhanyagoltam őt az utóbbi időben, és biztosan ezért bántották őt a legjobban. Több ideig kellett volna őt ölelgetnem. Aggódom, és ez sosem fog elmúlni, nem szeretném, ha valami baja lenne a testének. Petin is furcsa jeleket vettem észre, a hózentrógerjából leszakadt egy kis darab, és már nem mosolyog olyan vidáman, mint régen. Apa szerint azért, mert elhasználódott a Peti, és nincsen pénzünk új, hülye babákra. De az én babáim nem használódnak el, és sosem akarok új babát helyettük.
Én nem tudom, hogy képzelik, hogy bármilyen új baba helyettesíthet egy régit, én nem érzem úgy, hogy a Kék Nyulat valamivel helyettesíteni lehetne, vagy Fricit, akiért egyre jobban aggódom.

Egyik nap úgy hallottam, hogy a másik szobából üvöltött, de Apa lefogott, és nem mehettem át, mert éppen azt csináltuk.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s