Czapáry Veronika blogja / Veronika Czapary's blog

CURRICULUM VITAE

ÍRÓI PÁLYÁJA:
Gyermekkorában sokat énekelt és kitalált történeteket mesélt a húga szórakoztatására. Ezeket a történeteket magának és a babáinak énekelte, és megjegyezte őket. Verseket tizenhat éves korában kezdett el írni egy szerelmi csalódás hatására. Kezdeti versei komor hangvételűek, és a halálról szólnak.

Egyetemista korában a versekről áttért a prózaversek írására, évekig írt automatikus írással, mert szerette volna, ha a közhelyektől megtisztul az írói nyelve. Később áttért szerkesztett kompozíciók, novellák, rövid történetek és kisregények írására. Csak tíz év állandó írás után publikálta írásait, így sok millió karakternyi szöveg gyűlt össze a számítógépén. 2004-ben publikálta először a Sivatag című versét a Prae Folyóiratban, angliai tartózkodása után 2006-tól folyamatosan publikál irodalmi folyóiratokban (Prae, Élet és Irodalom, Irodalmi Szemle, Alföld, Lettre Internationale, Új Forrás, Bárka, Kalligram, Győri Műhely, 2000, Pro Philosophia Évkönyv, Látó) novellákat, verseket, regényrészleteket és esszéket. Ír könyv és színházkritikákat is irodalmi weboldalakra.

A Balassi Intézet beválasztotta 2013-ban a külföldi terjesztésre szánt nyolc könyv közé Rakovszky Zsuzsa, Márai Sándor, Oravecz Imre, Háy János, Barnás Ferenc,Krúdy Gyula, Kemény Zsigmond és Asbóth János mellett. A berlini Tageszeit napilap interjút készített vele és és a Hungarian Literature Online közölte angolul egy regényrészletét. (Doll Count)

2008-tól kezdte el szervezni a Godot Irodalmi Esteket, először a Sirályban, Gödörben, Tűzraktérben, Fogasházban, majd a Moha Caféban. Több mint nyolcvan irodalmi est szervezése áll a háta mögött. Esszéiben irodalomelmélettel foglalkozik, kutatási területe a pszichoanalitikus feminista irodalomtudomány és kiadatlan női önéletírások, naplótöredékek. 2007-től a JAK (József Attila Kör) és a FISZ (Fiatal Írók Szövetsége) tagja, 2008-tól az Imágó Egyesület, majd 2012 óta a Szépírók Társaságának tagja. Jelenleg egy drámán és a harmadik regényén dolgozik.

2008-2010ben a performanszok világa felé fordult, Ladik Katalinnal is készített közösen performanszt, valamint Buday Enikővel. Ólmozott üvegezni Hefter László, Ferenczy díjas győri üvegművésztől tanult, üvegképei, tükrei performanszaiban is szerepeltek.

ÉLETE:
Öt éves korában meghalt az édesanyja Kovács Ilona, leukémiában. Ezek után kezdődött kálváriája. Apja, Czapáry-Martincsevics András abúzálta és egy bántalmazó mostohaanyát vett el feleségül, Laluk Anikó személyében, aki folyamatosan verte, megalázta, lelkileg bántalmazta, míg később az apja is verte és továbbra is moleszálta szexuálisan. Ezeket megírta a Megszámolt babák című könyvében, amelyből csak a megerőszakolás nem igaz (apja molesztálta, de fizikailag nem erőszakolta meg), valamint a két anyát (a jó édesanyját és a mostohaanyát összemosta egy személyben.)

10 éves korában az iskolában a testnevelőtanára szólt, hogy folyamatosan kék-zöld foltokat lát a gyereken, ezért fel fogja jelenteni a családot. Mivel apja akkor a Széchenyi István Műszaki Főiskola elismert tanára volt, és a Microraab nevű biztonságtechnikai cég vezértigazgatója, félt ettől és inkább elköltöztette a saját apjához, Czapáry Endréhez. Így a nagyapja és annak második felesége nevelte föl. Nagyapja, aki szakfelügyelő, matematikatanár és középiskolai matematika könyvek szerzője, unokáját matematikusnak szánta. Egy évet a győri Krúdy Gyula Gimnáziumban tanult, majd 1991-ben a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának újraindulásakor kollégistaként Pápára került. A gimnáziumban matematika fakultációs csoportba járt, majd érettségi előtt eldöntötte, hogy magyar nyelv és irodalom szakon szeretne továbbtanulni, de ekkor már felvételizett a Széchenyi István Egyetemre, ahol is közlekedésmérnöki szakra járt fél évig, majd a következő évben a Pécsi Tudományegyetem magyar szakára jelentkezett sikeresen. Hét évet élt Pécsett, majd egyetemi tanulmányait megszakította egy éves londoni tartózkodása miatt, végül hazajövetele után 2006-ban Budapestre költözött. Az egyetemet 2012-ben fejezte be, 2010 óta Budakalászon él.

About the Author

Veronika Czapáry (1975–) is the author of two novels published in her native Hungary, Mom is Laughing (Anya kacag: Jelenkor, 2012) and Doll Count (Megszámolt babák: Scolar, 2013). Her short stories and poems have been published since 2004 in Hungary’s top journals, including Lettre Internationale, Kalligram, ÉS, 2000, Alföld, and Helikon. She also regularly publishes book, theater, and film reviews, as well as psychoanalytic feminist literary criticism and essays on the unpublished novels of women writers of the past. Her essay “I Am a Woman in Hungary” appeared in A Megaphone, an anthology published in the United States (Chain Links, 2011). Czapáry, who is also active as an organizer of literary events, was born in 1975 in Győr and earned degrees in Hungarian language and literature from the University of Pécs. In addition to Hungarian, she speaks English and German.

 

Czapáry Veronika 1975. december 9-én született Győrben.  A Pécsi Tudományegyetemen végzett magyar szakon.  Az írás mellett irodalomszervezéssel (Godot Irodalmi Estek) és irodalomtudománnyal foglalkozik, kutatási területe a pszichoanalitikus feminista irodalomtudomány és régi írónők kiadatlan regényei. Jelenleg Budakalászon él.

2004 óta publikál irodalmi folyóiratokban és weboldalakon. A JAK, a FISZ, az Imago Egyesület és a Szépírók Társaságának tagja. Első kötete (Anya kacag) 2012-ben jelent meg a Jelenkor Kiadónál.

 

CZAPÁRY VERONIKA (író, költő, irodalmár, irodalomszervező)

KÖNYV:
Anya kacag, 2012, Jelenkor Kiadó

Megszámolt babák, 2013, Scolar Kiadó

ISKOLÁK:
– 1996. PÁPAI REFORMÁTUS KOLLÉGIUM GIMNÁZIUMA
– 2011. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM magyar szak

ÍRÓI ÉS TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉG:
2004 óta publikálok regényrészleteket, prózaverseket, verseket, novellákat, esszéket, cikkeket, tanulmányokat a Prae, Lettre Internationalé, Kalligram, ÉS, Irodalmi Szemle, Új Forrás, Bárka, Győri Műhely, 2000, Alföld, Szőrös Kő, Pro Philosphia Évkönyv, Irodalmi Szemle, Helikon, Látó folyóiratokban.
2007 óta recenziók, tudósítások, könyv-, színház- és filmkritikák, netnaplók publikációja a Spanyolnatha.hu, Prae.hu, Magyar Narancs, Barkaonline.hu, Irodalmijelenonline.hu,  Irodalmicentrifuga.hu és Litera.hu weboldalakon.
2012-ben a Könyvfesztiválra jelent meg első regényem, Anya kacag címmel a Jelenkor Kiadónál.

MAGYAR NYELVŰ SZAKMAI KONFERENCIÁKON VALÓ RÉSZVÉTEL:
1. A hatalom iránytűi Lou-Andreas Salomé munkáiban. 2008. szeptember 19-20. Szeged, Nyelv, ideológia, média, 4, a Nő és a testiség a Társadalmi Nem Kutatócsoport, a TNT szervezésében
2. Önmegértés a tükrökön túl, avagy a kint és bent problematikája az Alice könyvek filmfeldolgozásaiban 2010. november 25-27. Reflexivitás és önreflexivitás, III. Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferenciája
3. Alice, a nyelvre felfűzve (A fordítás nehézségei)  2010 október 1-2 Nyelv, ideológia, média,  – A társadalmi nemi viszonyok intézményesülése: A „magyarság” és „nemiség” metszetei a Társadalmi Nem Kutatócsoport, a TNT szervezésében.

IDEGEN NYELVŰ (ANGOL):
4. Nárcizmus és erotika (Narcissism and eroticism): 2005 május 11 – 2nd Global Conference Critical Issues: (Budapest Research Project) http://www.interdisciplinary.net, Ecploring Critical Issues: The Erotic.
5. Lacan and the feminism:2005 July the 3-8.- Inclusions and exclusions in the new europe 7th Biennial Conference: Society for Applied European Thought, (in conjunction with the Slovak Academy of Sciences, Bratislava and Matej Bel University, Banská Bystrica), Szlovákia, which Tatranská Lomnica

ANTOLÓGIÁKBAN VALÓ MEGJELENÉS:
Kékszakállú+Verizmo elmaradt randevúja: A MISKOLCI OPERAFESZTIVÁL ANTOLÓGIÁJA , Miskolc, Déryné Kert 2006: Mégse légyott
New York: SZÉP ÍRÁSOK, Accordia Book Publisher, Littera Nova 2007
A molesztált: A SZÍV KUTYÁJA, Lányok és apák antológiája, Jaffa Kiadó, 2010
Fényfüggöny és oroszlán: FRISS DIÓ (A Műhely kör antológiája), JAK+PRAE.HU, 2011

KÜLFÖLDI ANTOLÓGIÁBAN VALÓ MEGJELENÉS:
I am a Woman in Hungary: A Megaphone, Chain Links, (Oakland + Philadephia), 2011

TAGSÁG KÜLÖNFÉLE SZAKMAI SZERVEZETEKBEN:
2007: JAK és FISZ tagság.
2008: IMÁGÓ EGYESÜLET tagság
2010: SZOMATO EGYESÜLET tagság
2012: SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGA tagság

SZERVEZŐI TEVÉKENYSÉG:
-2006 L1 Táncfesztivál: Írósarok.
-2007ben a Hanna Fesztiválra, Guta: Irodalom és Performansz
– 2008-2012: Godot Irodalmi Estek (1-78) (Helyszínek: Repetasarok (2008), Sirály (2009), Gödör (2009), Tűzraktér (2009-2010), Fogasház (2010-2011) , Moha Kávéház (2012-)
– 2010: I. Godot Irodalmi Fesztivál
– 2012: Csináltam neked egy feminista irodalmi estet (sorozat)

Hozzászólás